Министерството на транспорта затяга контрола за безопасността при превозите на пътници

...
Министерството на транспорта затяга контрола за безопасността при превозите на пътници
Коментари Харесай

Транспортното министерство прави задължителни коланите в автобусите

Министерството на превоза стяга контрола за безопасността при транспортите на пасажери след тежкия случай на автомагистрала " Тракия ". Пред БНТ заместник-министърът на превоза Ангел Попов даде обещание, че всички рейсове ще бъдат задължени да имат колани на седалките за пасажерите.

Той изясни, че е упорствал за това още преди няколко месеца, само че без резултат.

По данни на сдружението на превозвачите около 80% от рейсовете нямат фабрични колани и ще е доста мъчно да им бъдат сложени, а в автобусите, в които има защитни колани, те рядко се употребяват, тъй като никой не го управлява.

" Ние ще въведем такова обвързване, несъмнено ще има отпор, сигурно ще има реакция, неприятна, но колани би трябвало да има в рейса ", сподели зам.-министър Попов.

Оказва се, че единствено рейсовете, създадени след 2007 година, имат фабрични колани, а това са едва 20% лицензираните рейсове. Според притежателя на транспортна компания Марин Велев превозвачите по-скоро биха възобновили рейсовете си, в сравнение с да преработват старите.

" Заводът производител не ги е поставил, а по какъв начин да ги постави частникът, мъчно е да ги набави, мъчно е да се инсталират. Друг е въпросът, че даже при съществуването на колани, те не се употребяват. Казваме им вържете си коланите, " Мен колан не ме интересува ". Какво повече да каже водачът на този човек ", разяснява Велев.

Едно от предложенията на транспортното министерство е отговорността за коланите по време на пътуването да е на водачите. И в този момент законът планува санкция за превозвача от 50 лева. за всеки пасажер без колан, но наказания няма.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР